Veters in de knoop!

Deze week wekte een artikel over vastlopende zelfstrikkende veters op nu.nl mijn belangstelling. Wat blijkt de nieuwe Nike sneakers met zelfstrikkende veters lopen vast bij sommige gebruikers met een Android telefoon. Het probleem zou veroorzaakt worden door een oude versie van de software. Dan heb je nieuwe hippe sneakers gekocht, moet je eerst de software updaten voordat je de veters kan strikken. Nu halen de meeste kinderen nog een strik diploma op de lagere school, maar dat zal in de nabije toekomst wel verleden tijd worden.

Als ik dit soort berichten lees, dan denk ik “het moet niet gekker worden”, maar dat is tegen beter weten in. Ik weet dat het nog veel gekker zal gaan worden, maar wat zorgelijk is, is de informatie die we allemaal weg geven aan de grote technologie reuzen door gebruik te maken van dit soort gadgets.

We maken veelal gebruik van apps en gadgets, zonder de gebruiksvoorwaarden te lezen. Tien jaar geleden hebben onderzoekers van de Carnegie Mellon University uitgerekend dat het ons 76 werkdagen van 8 uur per jaar zou kosten om al onze gebruikersvoorwaarden te lezen. Sindsdien zijn we onze telefoon en andere devices alleen maar meer gaan gebruiken. Uit een ander, meer recent onderzoek naar 24.000 apps die draaien op Android, blijkt dat 70% van deze apps de bewegingen van de gebruiker permanent volgt, en gegevens uitwisselt met andere apps.

Met de opmars van het Internet Of Things (IOT) en de groei van draagbare gadgets zoals horloges, schoenen, maar ook kleding, zal de hoeveelheid data die grote technologische bedrijven over ons verzamelen alleen maar toenemen. Gebruikers zijn de grondstof voor de grote technologie bedrijven, en zij doen alles om informatie te verzamelen, zo blijkt iedere keer weer. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie zal de kennis die zij over ons hebben steeds verder toenemen.

In het westelijk deel van de wereld gaat dit zorgelijke proces van het verzamelen van informatie nog geleidelijk, bijna evolutionair. Dat dit ook anders kan, blijkt uit dit artikel in de New York Times. Met het excuus van een gezondheidscheck werden in China het DNA, een stem opname, gezichtsscan en vinger afdrukken van een moslim, een Uighur verzameld. Met de surveillance maatschappij die China aan het worden is, kan dit alleen maar een waarschuwing zijn voor waar het naar toe kan gaan.

Zoals ik al schreef, het zal allemaal wel nog gekker worden dan veters die in de knoop raken, vanwege een software probleempje, maar erger is dat we op weg lijken te zijn naar een maatschappij waar privacy een illusie is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *