Commonplace book

Op dit moment ben ik “Where good ideas come from” van Steven Johnson aan het lezen. Een zeer lezenswaardig boek over patronen die innovatie stimuleren. In het boek beschrijft hij ook de gewoonte van studenten, onderzoekers, intellectuelen, etc. in de 17e en 18e eeuw om een zgn. commonplace book bij te houden. In zo’n commonplace book schreef men inspirerende teksten over uit andere boeken die men las, ingevingen en gedachten die men had. Later werden allerlei structuren bedacht om de inhoud van een commonplace book te ordenen, om aantekeningen makkelijker terug te vinden.

In de huidige tijd kan het internet als een groot commonplace book worden gezien. Met een blog, een tweet of facebook post kan iedereen er het zijne of hare aan toevoegen. Ingewikkelde structuren om de de posts terug te kunnen vinden, zijn niet nodig. Google doet dit voor ons.

Zo kwam ook het idee bij mij op dat deze blog eigenlijk mijn commonplace book kan zijn. Het zal dan ook geen toeval zijn dat Steven Johnson dit beschroijft in het hoofdstuk “The Slow Hunch”, de langzame ingeving, een trage gedachte.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *