Stapelen of ruimen?

LUEK 24 is een challenge op Hebban.nl. LUEK staat voor Lezen Uit Eigen Kast. In deze challenge is het de bedoeling om in 2024 24 boeken te lezen die bij aanvang van 2024 ongelezen in je boekenkast staan. LUEK staat hier voor Lezen Uit Eigen Kast. Bij de aangaan van deze uitdaging heb ik gekeken welke boeken ik ongelezen in mijn kast had staan en ik moet eerlijk bekekenen dat het weinig moeite koste om een lijstje van 24 boeken te maken. Rond deze uitdaging worden op de website ook hele discussies gevoerd over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld komen ebooks ook in aanmerking en wat te doen met de boeken die je gelezen hebt. Deze laatste vraag vind ik interessant en is aanleiding tot een aantal bespiegelingen.

De vraag wat te doen met de boeken die je gelezen hebt is voor mij een teken van de levensfase waar je in zit en zegt ook iets over de maatschappij waar we in leven. Toen ik nog veel jonger was, was een bezoek aan de boekenwinkel een vrijwillige martelgang, er stonden zoveel boeken die ik wel wilde hebben, maar ik kon mij weinig veroorloven. Ieder boek dat ik kocht was mij dierbaar en afscheid nemen was een gedachte die niet bij mij op kwam. Ik hield lijstjes bij van aan wie ik boeken had uitgeleend.

Inmiddels is de situatie anders. De boekenkasten staan vol, efficiënt stapelen is de norm. De boeken staan strak in het gelid in mijn boekenkasten, niet alfabetisch geordend maar op hoogte zodat er zo min mogelijk loze ruimte zit tussen de planken. Waar ik vroeger ieder boek koesterde en zo snel mogelijk las na aanschaf, is het nu al jaren zo dat ik meer boeken koop dan dat ik tijd beschikbaar heb om ze allemaal te lezen. Het gevolg is dan ook dat er ook een verzameling ongelezen boeken in de kasten staan. Er zijn boeken die al jaren ongelezen in de kast staan, maar er zijn er ook die nog maar enkele maanden in staan.  

En nu is de vraag, als je een boek gelezen hebt wat doe je er dan mee? Zet je het boek weer terug in de kast? Of lees je een boek om plaats te maken en breng je het naar de kringloop, zet je het in de minibieb in de buurt of geef je aan vrienden of familie? Tot voorkort zette ik een boek altijd automatisch terug in de boekenkast nadat ik het gelezen had. Periodiek verhuisde ik eens een doos met boeken naar mijn zusje of leende ik een boek uit aan mijn moeder. Maar omdat ik de meeste boeken na het lezen nog steeds terug zet in de kast, levert het lezen van boeken geen nieuwe plankruimte op en wordt de boekenkast steeds voller.

Het mee doen aan de LUEK challenge is wel aanleiding om bij ieder boek dat ik uit mijn eigen boekenkast lees de vraag te stellen “Mag dit boek blijven?” In vergelijking met mijn jongere jaren koop ik meer boeken en het is niet reëel om op termijn aan al de boeken onderdak te bieden. Bovendien verdienen veel boeken een beter lot dan een levenslang verblijf op een boekenplank nadat ze één keer zijn gelezen. Het hergebruik van boeken past ook goed bij de geest van deze tijd.

Het nieuwe voornemen om sommige boeken na lezing te bevrijden van de boekenplank en een kans te bieden op een nieuw leven, leidt wel tot een nieuw dilemma. Wanneer neem je afscheid van een boek, wanneer breng je een boek naar de ruilkast of de kringloop? Maar ook wanneer mag een boek blijven, wanneer zet je het terug in de boekenkast of kijk je of het elders bij familie of vrienden asiel kan krijgen? Speelt hierbij de afkomst van een boek een rol? Maakt het uit of je een boek hebt gekregen of gekocht, of het nieuw is of tweede hands, etc.

Verder is het ook zo dat je met het boek in de hand een aantal uren hebt doorgebracht, je hebt er herinneringen aan. Bewaar je boeken om ze mogelijk een tweede keer te lezen?

Eerlijk gezegd ik weet het niet. Wat ik wel besef is dat de manier waarop ik nu boeken als een hamster verzamel, niet vol te houden is naar de toekomst toe. Waar vroeger een goed gevulde boekenkast een statussymbool was, is een klein boekenplankje dat misschien wel tegenwoordig. Maar dan weet je niet of dit het gevolg is van een strikt beleid met betrekking tot welke boeken mogen blijven of een gevolg van ontlezing. Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *